Rok za elektronsku fiskalizaciju - 1. jun 2021. godine

Primjena Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga je započela 1. januara 2021. godine sa odloženom primjenom do 1. juna 2021.godine.


Postupak elektronske fiskalizacije podrazumijeva postojanje sledećih segmenata:


1. Internet konekcija
Kako bi se svaki račun fiskalizovao potrebno je obezbijediti stalnu Internet konekciju koja će omogućiti komunikaciju sa serverima poreske uprave.


2. Prijava
Obveznik elektronske fiskalizacije dužan je da registruje svaki poslovni prostor u kome obavlja djelatnost, kao i operatora koji će raditi.


3. Elektronski sertifikat
Kako bi realizovao fiskalizaciju računa, obveznik je dužan da obezbijedi elektronski sertifikat koji obezbjeđuju ovlašćene kompanije.


4. Oprema
Uređaj za fiskalizaciju može biti bilo koji računar (desktop, notebook), tablet računar ili čak mobilni telefon kao i POS printer, štampač ili neka druga oprema.


5. Programsko rješenje
Da biste fiskalizovali vaše račune potrebno je da imate određeno programsko rješenje. U ponudi na tržištu se nalaze različita softverska rješenja u zavisnosti od potreba i mogućnosti obveznika.


Projekat elektronske fiskalizacije podrazumijeva fiskalizaciju gotovinskih i bezgotovinskih transakcija putem interneta i u realnom vremenu.


Ovaj proces ima za cilj stvaranje preduslova za efikasnije suzbijanje sive ekonomije, urednije plaćanje poreza i sankcionisanje nelojalne konkurencije za opstanak urednih obveznika na crnogorskom tržištu.

Preuzimanja

Poruka uspješno poslata

Popunite formu